Hoe kan ik problemen met mijn hoortoestel voorkomen?

Houd de hoortoestellen in topconditie door onderstaande checklist te volgen. Wij hebben ook een video gemaakt waarin wij voordoen hoe u het onderhoud gemakkelijk thuis kunt doen. Onderdelen vervangen en de hoortoestellen schoonmaken was nog nooit zo eenvoudig.

Image 37138365448485

Bekijk alle instructievideo's

Op ons Youtube kanaal leggen onze audiciens graag uit hoe u alle losse onderdelen van het hoortoestel kunt onderhouden en vervangen.

Ga naar ons YouTube kanaal

Checklist hoortoestel onderhoud

→ Maak iedere avond de dome (rubberen dopje) schoon met een vochtig doekje om verstoppingen te voorkomen

→ Voor een goede geluidskwaliteit is het belangrijk om de microfoonopening dagelijks schoon te maken met een zacht borsteltje. Strijk zachtjes over de opening(en) om het vuil te verwijderen.

→ Indien een oplaadbaar hoortoestel, maak regelmatig de contactjes van het hoortoestel en de oplader schoon met speciale alcoholdoekjes.

→ Vervang minimaal één keer per twee maanden het filter. Mocht u tussentijds minder goed horen, dan kan het filter eerder vervangen worden.

→ Voor sneller en effectiever onderhoud, adviseren wij het gebruik van een schoonmaaksetje. Hierin zit gereedschap waarbij het vervangen en schoonmaken van onderdelen een stuk makkelijker gaat. Het blaasbalgje bijvoorbeeld voorkomt dat er water in het slangetje blijft zitten wat voor een volledige afsluiting kan zorgen.

→ Heeft u een hoortoestel met een rubberen slangetje? Maak deze minimaal één keer per week schoon door het los te maken van het hoortoestel. Steek het meegeleverde zwarte draadje door het slangetje om eventueel aanwezig vuil te verwijderen. Controleer na het schoonmaken of er scheurtjes of knikken op het slangetjes terecht zijn gekomen. Door regelmatig het slangetje in- en uit te doen kan het gaan slijten. Indien er sprake is van een knik, vervang dan het slangetje.

→ Test regelmatig de batterij met een batterijtester zodat u niet onverwacht met een lege batterij komt te zitten. Batterijen gaan ongeveer 5 tot 14 dagen mee. Om de batterijduur zoveel mogelijk te verlengen, zet dan elke nacht de batterijlade open.

→ Om defecten door vocht te voorkomen, raden wij aan om het hoortoestel ‘s nachts in een droogbox te leggen. Door transpiratie kan er namelijk ook vocht in het hoortoestel terechtkomen. Hierdoor kan er een krakend geluid ontstaan. Een droogbox beschikt ook over een UV-lamp wat 99% van de bacteriën doodt en verlaagt hierdoor het risico op ontstekingen

Veelgestelde vragen

“Ik kan slechter horen na het schoonmaken van het oorstukje”

Het kan zijn dat tijdens het schoonmaken de oorstukjes verwisseld zijn tussen de linker- en rechterzijde. Verwissel de oorstukjes of controleer het merkteken. Rechts is rood, links is blauw.

"Er komt geen geluid meer uit mijn luidspreker (speaker)"

Vaak is het filter van de luidspreker verstopt of defect. Probeer het eerst schoon te maken. Mocht dit niet het probleem verhelpen, vervang dan het filter met een nieuwe. Is het probleem hiermee nog niet verholpen, dan kan het zijn dat de luidspreker defect is. Er zit 1 jaar garantie op de luidspreker. Valt de luidspreker nog onder de garantie, check dan onze website voor het retourneerproces. Geen garantie meer? Bestel dan een nieuwe luidspreker via onze webshop.

“Na het schoonmaken van mijn hoortoestel werkt deze niet meer”

Ontdek waar het probleem vandaan komt door het oorstukje en het hoortoestel van elkaar te scheiden. Plaats het hoortoestel (zonder het oorstukje) in de palm van je hand en vouw uw hand lichtjes dicht. Als je het hoortoestel hoort piepen of fluiten, dan komt dat door het oorstukje. Deze is dan waarschijnlijk verstopt. Reinig het oorstukje nogmaals om het probleem op te lossen. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan er een probleem zijn met de batterij. Controleer de batterij met een batterijtester. Het probleem kan ook in het slangetje zitten. Blaas het slangetje en eventueel de kanaaltjes van het oorstukje droog.

Betreft het een Phonak hoortoestel en mochten bovenstaande tips niet geholpen hebben, dan kunt u het toestel ook resetten. Aan het onderste gedeelte van het hoortoestel zit een drukknop (meestal aan de achterzijde). Houd deze knop gedurende 15 seconden ingedrukt. Plaats het hoortoestel in de oplader en wacht totdat het lampje groen knippert. Het hoortoestel is nu gereed voor gebruik.